Srijeda, 9. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Oktobra. 2019. USK
TEŠKA SITUACIJA U VUČJAKU: CRVENI KRIŽ TRAŽI DA SE PRIJE ZIME RIJEŠI ZBRINJAVANJE MIGRANATA

Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH apelira i poziva sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da prije nastupajuće zime sistemski riješe zbrinjavanje migranata iz privremenog kampa Vučjak u Bihaću

U Crvenom križu su napomenuli kako se problemi s zbrinjavanjem migranata u privremenom kampu Vučjak u Bihaću svakim danom sve više usložnjavaju, te da navedeni lokalitet nema minimum sanitarnih, zdravstvenih, komunalnih i sigurnosnih uvjeta za njegovo dugoročno održanje.

Upozorili su kako je usljed nedostatka znatnih ulaganja u smještajne i infrastrukturne kapacitete, što će naročito doći do izražaja u narednom zimskom periodu, ugroženo zdravlje migranata i sigurnost osoblja Crvenog križa grada Bihaća.

“Osoblje Crvenog križa grada Bihaća uz nadljudske napore nastoji da osigura minimalne uvjete za privremeni boravak migranata, uglavnom uz podršku svoje strukture, IFRC-a i prijateljskih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Rijaseta IZ u BiH, kao i drugih humanitarnih organizacija i građana”, stoji u saopćenju.

Organizacije za ljudska prava su ocijenile da su uslovi migranata u kampu Vučjak nehumani, budući da su im osigurano samo minimalni uvjeti za život, što će dolaskom zimskih dana biti dovedeno u pitanje. Stoga, upozoravaju na humanitarnu katastrofu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision