Tuesday, 21. September 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Jula. 2021. Svijet
Talibani: ‘Niko ne želi građanski rat’ u Afganistanu

Talibani kažu da ne žele monopolizirati vlast ali insistiraju na tome da u Afganistanu neće biti mira dok se pregovorima ne dođe do nove vlade u Kabulu i dok predsjednik Ashraf Ghani ne bude uklonjen.

U intervjuu za novinsku agenciju Associated Press, glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, koji je ujedno i član pregovaračkog tima ove grupe, iznio je stav ove grupe o tome šta bi trebalo uslijediti u ovoj državi na ivici provalije.

U proteklim sedmicama su talibani brzo zauzeli teritoriju, zauzeli strateške granične prelaze i predstavljaju prijetnju za niz pokrajinskih centara, sada kad su posljednji američki i vojnici NATO-a napustili Afganistan.

Ove sedmice je visoki američki vojni zvaničnik, general Mark Milley, rekao na konferenciji za medije u Pentagonu da talibani imaju „strateški momentum“ i da ne isključuje mogućnost da talibani potpuno preuzmu vlast.

Ali je rekao da to nije neizbježno.

Sjećanja na prošli put kada su talibani bili na vlasti prije 20-ak godina, kada su uskratili djevojčicama pravo da se obrazuju i zabranili ženama da rade, raspirili su strahove od njihovog povratka među mnogima.

Afganistanci koji to mogu priuštiti u hiljadama apliciraju za vize da napuste Afganistan, u strahu od nasilnog silaska u haos.

Povlačenje američkih vojnika i NATO-a je pri samom kraju i treba biti završeno do 31. augusta.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision