Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Tajlandski nacionalni park posjetiocima poštom vraća smeće koje su ostavili

Posjetioci nacionalnih parkova u Tajlandu mogli bi odmah po povratku kući ubrzo početi primati pakete u kojima im uprava šalje smeće koje su ostavili za sobom.

BBC piše da je ovaj postupak uprave zapravo podsjetnik svim ljudima koji borave u parkovima da zapravo trebaju biti odgovorni prema sredini u kojoj borave i počistiti smeće za sobom.

Nakon brojnih posjetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošli vikend u nacionalnom parku Khao Yai u blizini Bangkoka u Tajlandu, ministar za zaštitu okoliša Varawut Silpa-archa dosjetio se da upravo to smeće koje su ostavili iza sebe upakuje i pošalje poštom na kućne adrese vlasnika.

“Pokupili smo vaše smeće i spremili u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući. Ovo bi vas trebalo podučiti da više nikada nigdje ne bacate smeće”, stoji u poruci priloženoj u paketu.

Naime, posjetioci parka se moraju prijaviti i ostaviti svoje adrese prilikom dolaska u park s obzirom na to da je najčešće riječ o kamperima, tako da to olakšava situaciju čuvarima da ih pronađu ukoliko ne budu očistili za sobom.

Ministar Silpa-archa je na Facebooku objavio fotografiju paketa u kojem se nalazi smeće i koji je spreman za slanje na adresu.

“Ovo je vaše smeće – mi ćemo vam ga vratiti”, napisao je u opisu ispod fotografije podsjećajući da je smeće u nacionalnom parku prekršaj i taj postupak je kažnjiv do pet godina zatvora i velikom novčanom kaznom.

Uz prazne plastične flaše, limenke i prazne omote od grickalica, u kutiji se nalazi i poruka na kojoj piše: “Zaboravili ste ove stvari u nacionalnbom parku Khao Yai”.

Također, uz kutiju smeća nesavjesni kamperi dobit će i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima.

Uprava parka je istakla da smeće koje je ostavljeno može biti posebno opasno za životinje koje ga mogu pokušati pojesti.

Nacionalni park Khao Yai se nalazi sjeveroistočno od tajlandskog glavnog grada Bangkoka, prostire se na više od 2.000 kvadratnih kilometara i vrlo je popularan među planinarima i kamperima.

To je najstariji nacionalni park na Tajlandu i poznat je po prelijepom pejzažu, vodopadima i životinjama koje tu borave.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision