Subota, 14. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Tajlandska masaža na UNESCO listi

Tradicionalna tajlandska masaža dodana je na prestižnu UNESCO-vu listu svjetske baštine. Nuad Tahi je sada dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koja sadrži tradicije i prakse koje se prenose generacijama.

Ovim je tajlandska masaža prepoznata kao nešto što treba biti sačuvano za buduće generacije. Nematerijalna kulturna baština je odvojena od liste svjetske baštine koja odaje priznanje zgradama i istaknutim mjestima.

Na ovoj listi nalazi se 550 predmeta koji su podijeljeni u tri kategorije iz 127 zemalja. Dodaju se svake godine, a ove je sastanak održan u Bogoti u Kolumbiji.

Za razliku od konvencionalne masaže, tajlandska masaža uključuje dosta pokreta, a ljudi zauzimaju različite položaje. Terapeuti ne koriste samo ruke, već i laktove i koljena, kako bi izvršili pritisak. U ovoj masaži se ne koristi ulje.

Prema navodima UNESCO-a, ova praksa ima korijene iz tajlandskog seljačkog društva u kojem je svako selo imalo iscjelitelje kojima su se seljani obraćali kada su imali bolove u mišićima od rada u poljima.

Na listu su ove godine dodani i irsko sviranje harfe, talijanska proslava Celestinski oprost, Karneval Podence u Portugalu i malezijska borbena vještina samoodbrane silat.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision