Thursday, 23. September 2021.
Unsko-sanski kanton 17° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Avgusta. 2021. Svijet
SZO pravi tim za “lov” na nove viruse, traži najbolje naučne umove

Svjetska zdravstvena organizacija traži najbolje svjetske naučne umove koji će usmjeravati istraživanja novih patogena koji potencijalno mogu preći sa životinja na čovjeka i izazvati nove pandemije.

Pozivajući eksperte da se prijave, SZO navodi da će Naučno-savhetodavna grupa za otkrivanje poruhekla novih patogena razmatrati i kako napreduju studije o poruheklu virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Kini krajem 2019. godine, javlja Rojters.

“Trebaju nam najbolji umovi”, rekla je Marija van Kerkhove, koja je na čelu odjeljenja Svjetske zdravstvene organizacije za nove bolesti i zoonoze.

Grupa stručnjaka će se sastojati od 25 članova i očekuje se da će krajem septembra prvi put održati virtualni sastanak.

“U posljednjih 20 godina imali smo pojave mnogo takvih patogena – SARS, MERS, različite ptičje gripove, zika virus i, naravno, SARS-CoV-2”, navela je Van Kerkhoveova.

Marija van Kerkhove, američki epidemiolog, koja je na čelu SZO tima za kovid 19, podsjeća da je bilo potrebno više od godinu dana da se otkrije da su jednogrbe kamile bile posrednik u prenosu bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čovjeka.

“Nova grupa će napraviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, prirode, biosigurnosti i protokole za laboratorije u slučaju pojave novog patogena”, istakla je Van Kerkhoveova naglasivši da je cilj imati adekvatan tehnički i naučni okvir za sljedeći put jer će ga, bez sumnje, biti.

Tim SZO stručnjaka proveo je četiri nedjelje u Vuhanu i njegovoj okolini s kineskim naučnicima i potom, u zajedničkom izvještaju objavljenom u martu, naveo da je novi virus korona najvjerovatnije prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision