Ponedjeljak, 8. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2019. Zanimljivosti
Svjetski dan Roma: Omogućiti bolju inkluziju u BiH

Osmog aprila obilježava se Svjetski dan Roma. Ovaj datum je ustanovljen kako bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda i pozvalo vlade širom svijeta da rade na unaprijeđenju njihovog položaja.

Tim povodom članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine uputili su čestitku Romima i romskim udruženjima, ali i apel nadležnim institucijama da se snažnije posvete procesu inkluzije ove najbrojnije manjinske zajednice u bh. društvo,

Vijeće je pozdravilo činjenicu da su u posljednjih nekoliko godina uložena značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma, te upozorilo da se i dalje značajan broj osoba suočava s ekstremnim siromaštvom, nezaposlenošću, neriješenim stambenim pitanjima, te odsustvom kvalitetnog školovanja romske djece i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom.

Polazeći od premise da poštovanje i omogućavanje uživanja ljudskih i manjinskih prava predstavlja osnovu svakog dobro uređenog i demokratskog društva, u Vijeću smatraju da je rješavanju ovih problema potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

Stoga su u saopćenju podsjetili i na činjenicu da integracija Roma i pripadnika drugih nacionalnih manjina predstavlja jedan od temeljnih principa procesa proširenja Evropske unije, u kojem BiH učestvuje.

Istovremeno je upućen poziv Romima da se, kroz Vijeće nacionalnih manjina BiH, Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, te kroz brojna romska udruženja ozbiljnije uključe u rješavanje problema romske zajednice, stoji u saopćenju Vijeća nacionalnih manjina BiH koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Svjetski dan Roma obilježava se u znak sjećanja na prvi Svjetski kongres Roma, održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni – poznatoj romskoj pjesmi “Gelem, Gelem” („idem, idem“).

Romska zastava je u donjem dijelu zelene, a u gornjem plave boje, što simbolizira zemlju i nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Na prvom Kongresu Roma proglašen je i službeni romski jezik. Takođe, službeno je prihvaćen naziv „Rom“, što na jeziku tog naroda znači čovjek.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision