Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Oktobra. 2021. Zanimljivosti
Svjetska atrakcija mogla je izgledati drukčije: Ovo je 14 odbijenih nacrta za Eiffelov toranj

Eiffelov toranj je željezna građevina sagrađen na Champ de Mars pokraj rijeke Seine u Parizu. To je najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola.

Povod izgradnje “željezne kule” bila je Svjetska izložba 1889. godine kojom je obilježeno 100 godina od Francuske revolucije. Vlada je tada održala takmičenje za dizajn tornja koji će se postaviti na ulazu u izložbu na Champ-de-Marsu, djelomično stvoriti impresivan doživljaj posjetiteljima.

Na takmičenju prijavljeno je 107 nacrta, a dobitnik je bio Gustava Eiffela, uz pomoć arhitekta Stjepana Sauvestra i inženjera Mauricea Koechlin i Emilea Nouguiera.

Sačuvano 14 nacrta za Eiffelov toranj koji su odbijeni
Sačuvano 14 nacrta za Eiffelov toranj koji su odbijeni

Njihov crtež je pobijedio jer su bili spremni na inovaciju, ali do krajnjeg cilja došli su nakon što su izradili više nacrta. Prvi crteži Mauricea Koechlina i Emilea Nouguiera otkrivaju da je oblik tornja inspirisan opservatorijom Latting, koja se nalazi u New Yorku.

Njihov glavni cilj je bio da probiju doba kamene arhitekture i izgrade nešto veličanstveno koristeći materijal koji nije kamen. Kovano gvožđe simbolizuje da metal može biti jednako jak kao i kamen.

Na sreću, 14 odbačenih maketa su sačuvani i danas, a crtež broj tri se čini kao najbliža izgledu poznatog tornja kakvog znamo danas.

Danas je teško zamisliti Pariz bez Eiffelov tornja, ali je zapanjiva činjenica to da namjera Gustava Eiffela nije bila da toranj ima duži vijek trajanja. Eiffelov toranj izvorno je dizajniran da stoji dvadeset godina, ali traje više od jednog stoljeća, zahvaljujući djelomično Eiffelovoj spremnosti za korištenje tornja u pokusima i inovacijama u bežičnoj telegrafiji, omogućujući montažu antena.

Gradske vlasti htjele su ukloniti toranj nakon sajma Exposition Universelle 1889. godine, ali isti arhitekti koji su kritikovali Eiffelov toranj, na kraju su se okupili kako bi ga sačuvali.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision