Utorak, 5. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 16° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Januara. 2021. Zanimljivosti
Sve više zemalja u svijetu uvodi Covid pasoše: Koji su uslovi za njihovo dobijanje

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje Covid pasoša već i negativan test, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i navodi da će ti “pasoši” vjerovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove putne isprave.

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja Covid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avioprevoznici širom svijeta, Seničić očekuje da će dobijanje Covid pasoša biti moguće i na osnovu PCR testa, serološkog, brzog testa…

QR KOD

Ocjenjuje da bi uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personaslizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u QR kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da osoba uđe na određenu destinaciju.

Seničić podsjeća da je ideja o Covid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, kako bi avioprevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno “Travell pass”, mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahtjeve određene države za ulazak.

Seničić, također, očekuje da će odluka o upotrebi Covid pasoša biti donijeta na svjetskom nivou, a koju će pokrenuti avioprevoznici i razvijene zemlje svijeta, a prije svega Sjeverna Amerika i EU.

– Putnici koji budu željeli da putuju na ove destinacije bi morali da posjeduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi – navodi on.

USLOV ZA PUTOVANJE

Podsjeća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji.

Covid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avioprevoznici su već najavili uvođenje Covid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primjer australijska aviokompanija Quantasprenosi Objektiv.rs.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision