Utorak, 9. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2019. Zanimljivosti
Sve manje studenata u BiH, oni koji ostaju najviše upisuju medicinu i informatiku
Prvi rokovi za upise u akademsku 2019./2020. godinu uglavnom su zatvoreni na svim univerzitetima u BiH, ali tačan broj upisanih studenata će biti poznat tek nakon drugog upisnog roka.

Konkurs za upis studenata na Univerzitet u Sarajevu (UNSA) zatvoren je 5. jula ove godine.

Na osnovu rapoloživih resursa, normativa i standarda, interesa za studij te potreba tržišta rada, na prvom ciklusu UNSA nudi oko 6.500 mjesta, na drugom ciklusu 4.200 mjesta, 170 stručnih mjesta i 114 specijalističkih slobodnih mjesta.

Međutim, kako se posljednjih godina smanjuje broj srednjoškolaca, tako se smanjuje i broj brucoša na UNSA, ali i drugim univerzitetima širom BiH. Naprimjer, u Kantonu Sarajevo 2012. godine registrovano je 4.500 maturanata, a danas ih imamo ispod 3.000.

Drugi prijavni rok na UNSA bit će od 26. augusta do 13. septembra.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci i ove godine najveće interesovanje vlada za Fakultet bezbjednosnih nauka i SP Medicina na Medicinskom fakultetu. Veliko je interesovanje i za oblasti arhitekture, ekonomije i računarstva.

Dok na većini fakulteta opada broj upisanih studenata, Univerzitet u Zenici (UNZE) ove godine ostvario je najveći postotak prijavljenih studenata u odnosu na proteklih pet godina. Naime, prijavljeno je 61 posto kandidata u odnosu na usvojene kvote koje su ponuđene na osam fakulteta UNZE.

Najveći interes na UNZE također vlada za Medicinski fakultet, kao i za Odsjek za softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu. S druge strane, rektor UNZE Damir Kukić govori nam kako je prisutan trend opadanja broja upisanih studenata na Metalurško-tehnološkom fakultetu te Mašinskom fakultetu.

Na Sveučilištu u Mostaru također najveći je najveći interes studenata za Medicinski fakultet, kao i Fakultet zdravstvenih studija zbog broja studijskih programa.

“U prvom upisnom roku prijavljeno je ukupno 1.855 studenata, a broj studenata smanjuje se posljednjih godina, prosječno četiri posto na godišnjem nivou”, kazala nam je Marija Bago iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Nakon drugih upisnih rokova bit će poznat broj upisanih studenata na univerzitetima u BiH u akademsku 2019./2020. godinu. Dok većinu univerziteta pogađa činjenica da bi i ove godine mogli svjedočiti padu broja upisanih studenata, ova situacija odražava se i na cjelokupno društvo čemu svjedoči podatak kako je našu zemlju od početka godine napustilo 30.000 ljudi.

U međuvremenu mladi političari iz devet parlamentarnih stranaka u BiH, okupljeni pod imenom Grupa 9, nastoje institucijama ponuditi rješenja koja bi zaustavila gorući problem odlaska mladih iz države. Na vrhu liste svakako su dugoročne mjere reforme obrazovnog sistema kroz koje bi se potaklo zapošljavanje i angažovanost mladih u društvu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision