Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Maja. 2022. USK
Svečanom sjednicom, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježen 27. Maj -Dan Unsko-sanskog kantona

Svečanom sjednicom Kantonalne skupštine, te obilaskom gradskih mezarja, groblja i spomen obilježja,  u petak je obilježen 27. maj – Dan Unsko-sanskog kantona. Politički zvaničnici podsjetili su  na najteži ratni period i okolnosti u kojima je osnovan ovaj kanton…-

Godinu dana od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 1994. godine kojim je dogovoren prestanak sukoba između Armije RBiH i HVO, teritorija s bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom ustrojena je kao Federacija BiH koju ustavno-pravno čini 10 kantona… – Prvi je formiran USK kada je 27. maja 1995. godine održana osnivačka Skupština Unsko-sanskog kantona.Tada ustrojen kao kanton pod brojem jedan, bio je to i u praksi kao administrativni, finansijski ali i vojni centar s obzirom da je imao najviše oslobođene teritorije.

S posebnim pijetetom ovih se dana podsjeća i na članove bosanskohercegovačke delegacije, koja je prisustvovala svečanom osnivanju Kantona a koji su poginuli dan kasnije.. … Dr. Irfan Ljubijankić ministar vanjskih poslova RBIH, Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot  Dudajev,  poginuli su kod Slunja, gdje su pripadnici Vojske Republike Srpske njihov helikopter pogodili projektilom. To se dogodilo 28. maja 1995. godine, u ranim jutarnjim satima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision