Četvrtak, 17. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Svaki 161 dan iz svemira nam stiže “misteriozni” signal

U junu ove godine astronomi su zabilježili brzi radio signal poznatiji kao FRB 121102, koji se ponavlja u pravilnom obrascu  tj. svakih 161 dan i dolazi iz svemira. Ovo je drugi put da je otkriven radio signal sa prepoznatljivim i ponavljajućim uzorkom.

Prvi je otkriven u februaru ove godine, a astronomi su predvidjeli da će se ponovo pojaviti u julu ili augustu, što se i desilo. FRB su radio signali sa talasnom dužinom između frakcija milisekunde i nekoliko milisekundi. Naučnici još nisu shvatili šta predstavljaju i zašto postoje, ali izvor ovog signala je poznat i to je patuljasta galaksija udaljena tri milijarde svjetlosnih godina.

Prvobitno se pretpostavljalo da se radio signal iz svemira FRB 121102 ponavlja svakih 157 dana, s obzirom na podatke prikupljene tokom perioda od pet godina, koji su također objavljeni u naučnoj literaturi još u junu.

U međuvremenu je napravljena nova studija koja treba da bude objavljena i korigovala je vremenski interval u kojem se javlja signal FRB 121102 na Zemlji, a sada je taj interval 161 dan, plus-minus pet dana tolerancije.

S obzirom na to da se radi o ponavljajućem signalu, naučnici sada mogu efikasnije da predvide njegovu aktivnost, ali i potencijalno da steknu novi uvid u njegovo poreklo.

Prvo istraživanje na FRB 121102 sproveo je Kaustubh Rajvade sa Univerziteta u Mančesteru i on vjeruje da bi izvor signala mogla biti neutronska zvezda u pomenutoj patuljastoj galaksiji.

“S obzirom na kratko trajanje i veliku osvjetljenost samih radio signala, dobra pretpostavka bila bi da je riječ o neutronskoj zvijezdi sa vrlo jakim magnetnim poljem i u orbiti sa sličnim objektom”, rekao je Rajvade.

Izvor vjerovatno nisu vanzemaljci, a astronomi vjeruju da je signal došao iz prirodnog izvora.

“Mislim da postoji prirodno objašnjenje ovih događaja, ali sam otvorenog uma, pa ću ići tamo gdje me dokazi dovedu”, kazao je astrofizičar Adam Deller za Cnet.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision