Srijeda, 13. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Sutra usvajanje plana vakcinacije: Jedna bočica “Pfizerove” vakcine imat će dovoljno doza za pet stanovnika

O Planu vakcinacije Federalnog ministarstva zdravstva raspravljat će se sutra na sjednici Vlade Federacije BiH.

Dolazak vakcina naručenih preko COVAX mehanizma očekuje se od 18. januara, a, za početak, stići će minimalan kontingent vakcina.

Prvo zdravstveni radnici

Prve vakcine koje će stići u BiH bit će one od „Pfizera“ i „BioNTechna“ te, kako saznajemo, jedna bočica će imati sadržat će dovoljno doza za pet stanovnika, odnosno pet doza.

Kako je i ranije najavljeno, prvi će vakcinu primiti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Kako je potvrđeno iz Federalnog ministarstva zdravstva za „Avaz“, vakcine će biti distribuirane svim kantonima na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH će postojati četiri distributivna centra i to u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Bihaću.

– Kantoni su upoznati sa detaljima plana, oformili su timove i prave spiskove za cijepljenje. Plan sadrži detaljne procedure i uloge svih nivoa koji će sudjelovati u procesu imunizacije. Plan obuhvata i način distribucije cjepiva od centralnog nivoa do krajnjeg korisnika, a baziran je na do sada dostupnim informacijama – kazali su nam iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Također, naglasili su da, sa obzirom na to da su u pitanju male količine cjepiva, vjerovatno će biti izravno distribuirane na teren, te da, ukoliko se za tim ukaže potreba, osiguran je kapacitet za ultra hladni lanac u Mostaru.

Ova vakcina je specifična po načinu skladištenja

Ova vakcina je specifična po načinu skladištenja, odnosno mora se čuvati na – 80 stepeni, a nadležni trenutno rade na nabavci takvih frižidera.

Prve vakcine koje bit će skladištene u Mostaru, dok će se istovremeno formirati centri za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada, odakle će biti distribuirane po drugim mjestima.

Također, kako nam je rečeno sama aplikacija vakcine ne razlikuje se od primjene drugih vakcina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision