Nedjelja, 7. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Sutra sjednica Kolegija PD Parlamenta FBiH: Borci traže hitno zasjedanje oba doma federalnog Parlamenta
Predsjedavajući Elvir Karajbić zakazao je za sutra sjednicu Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine radi dogovora o zakazivanju vanredne sjednice Doma. Kao razlog je naveo zakon o demobilisanim borcima i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Isti razlog je prije nekoliko dana navela Koordinacija boračkih udruženja kada je zatražila da se Predstavnički dom sastane hitno a po mogućnosti i Dom naroda u istom danu da bi usvojili navedeni zakon.

Borcima je stalo da ovaj zakon stupi na snagu što prije kako bi naknade po osnovu učešća u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti već od narednog mjeseca.

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica utvrdila je u međuvremenu Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa budžeta FBiH za 2019., kojim je osigurala novac za provedbu zakona.

Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Među brojnim pravima za demobilisane branitelje, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više. Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision