Utorak, 18. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Sutra redovna sjednica Predstavničkog doma PFBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sutra će održati sjednicu na kojoj se poslanici trebaju izjasniti o prijedlozima zakona o stečaju, zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, te izmjenama Zakona o advokaturi FBiH.
Novim zakonom o stečaju uređuje se predstečajni postupak, kojim se uvodi finansijsko i operativno restrukturiranje privrednih subjekata.

Važeći Zakon o stečajnom postupku donesen je 2003. godine i pretrpio je dvije izmjene i dopune, a ekonomske i socijalne prilike u Federaciji BiH su se znatno promijenile zbog čega je predloženo donošenje novog zakona.

Kako je obrazloženo, zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku potrebno je donijeti jer je Ustavni sud BiH u više slučajeva utvrdio povredu navedenog prava i naložio provođenje mjera kao što je uvođenje preventivnog pravnog lijeka koji se odnosi na dužinu postupka.

Zato su zakonom propisana pravna sredstva kojima se štiti pravo na suđenje u razumnom roku kroz podnošenje zahtjeva predsjedniku postupajućeg suda (zahtjev za zaštitu prava i zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava).

Izmjene Zakona o advokaturi predložene su zbog činjenice da „primjena aktuelne tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata u Federaciji proizvodi značajna finansijska opterećenja po budžetska sredstva“.

U nacrtu su izmjene i dopune Zakona o lizingu cilj je da se regulira kupoprodaja dospjelih i nedospjelih potraživanja i da se omogući lizing društvima osnivanje profesionalnog udruženja.

Također, u formi nacrta poslanici će razmatrati izmjenu i dopunu Zakona o raseljenim licima i povratnicima u FBiH I izbjeglicama iz BiH, kojom se terminološki precizira pojam „održivost povratka“, budući da je sveobuhvatniji u odnosu na pojam „povratak“ u smislu realnih potreba povratnika u stvaranju društvenog i ekonomskog ambijenta za potpunu reintegraciju u povratničkim sredinama i poboljšanje kvaliteta življenja samih povratnika.

Među preostalim tačkama dnevnog reda su Program rada Vlade Federacije BiH za ovu godinu, Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period januar – juni 2019. godine i Specijalni izvještaj o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision