Subota, 19. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Sutra historijski izbori u Mostaru, nakon 12 godina vraća se demokratija

U najvećem gradu na Neretvi sutra će biti održani lokalni izbori. Tako će Mostarci, nakon punih 12 godina, koliko su bili uskraćeni za svoje biračko pravo, imati praznik demokratije.

Napokon su dobili priliku da izaberu svoju zakonodavnu vlast, odnosno 35 vijećnika, koliko ih ima Gradsko vijeće (GV) Mostara. S druge strane, gradonačelnik Mostara bira se indirektno u Gradskom vijeću, između izabranih vijećnika.

Putem 16 mobilnih timova glasat će 873 birača

Prema novim izbornim pravilima za Mostar, kako su jučer podsjetili članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji su, zajedno s Gradskom izbornom komisijom, održali pres-konferenciju, u GV Mostar bira se 35 vijećnika iz gradske izborne jedinice koja obuhvata cijelo područje grada Mostara i iz šest izbornih jedinica gradskih područja.

To znači da će svaki birač, njih 100.864, dobiti dva glasačka listića, jedan s gradskom listom i drugi za izborno područje kojem pripada.

Iz Gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika, a 22 s lista iz šest izbornih jedinica gradskih područja. Izborna jedinica Sjever bira dva vijećnika, Stari Grad pet, a Jugoistok dva. Dva vijećnika bira Jug, Jugozapad sedam te četiri Zapad.

U Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Nijedan od konstitutivnih naroda niti iz grupe ostalih ne može imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Putem 16 mobilnih timova glasat će 873 birača, a formirano je i posebnih devet timova za birače koji su u izolaciji. Prema posljednjim podacima, Gradskoj izbornoj komisiji upućena su 184 zahtjeva za glasanje putem mobilnih Covid timova, u koje je uključeno 808 osoba.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“

Iz Koalicije „Pod lupom“ jučer su najavili da će njihovi posmatrači učiniti sve da izbori za Gradsko vijeće Mostara budu jedni od najpoštenijih i najslobodnijih izbora u BiH.

Predizborna šutnja počela jutros u sedam, a završit će u nedjelju u 19 sati kada se zatvaraju birališta.

U tom periodu svim političkim subjektima je zabranjeno učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision