Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2021. Zanimljivosti
SUMAK – Začin sa značajnim ljekovitim svojstvima

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Sumak (Rhus coraiaria) o čijem plodu govorimo, krase predivne bobice boje rubina. Ovo je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako rijetko, bobice se čak prodaju i cijele. Mljeveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svježu ukusnu notu.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu pirinča i kebaba. Sumak se dugi niz vijekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

Ljekovita svojstva sumaka

Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvježavajuće arome, sumak ima i mnoga ljekovita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lijek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za liječenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.Istraživanja sprovedena u Njemačkoj pokazala su da sumak ima snažno djelovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namenjenim za liječenje gljivica.

Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost.

Obično se koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suve i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osjetiti ako njime posipate jelo netom prije služenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision