Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Sud u Strazburu odbacio zahtjeve oficira ЈNA

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku u predmetu “Mandić i drugi protiv BiH”, odbacivši kao neosnovane aplikacije vezane za vraćanje vojnih stanova u BiH.

Četiri aplikanta, koji su bili oficiri ЈNA i koji žive u Srbiji, žalili su se pred Sudom da im je prekršeno pravo na imovinu, jer im je onemogućeno vraćanje u posjed njihovih predratnih vojnih stanova u BiH koje su otkupili početkom 1992. godine.

U ovoj odluci Sud je prihvatio stav BiH da se predmetni slučajevi razlikuju od slučaja “Đokić protiv BiH”, jer je utvrđeno da su aplikantima dodijeljeni vojni stanovi u Srbiji u zakup na neodređeno vrijeme, a neki od aplikanata su čak i otkupili te stanove.

Takođe, pri donošenju ovakve odluke Sud je uzeo u obzir izuzetne okolnosti raspada SFR Јugolavije i ratove u regionu.

Iz odluke Suda, kako se navodi, proizilazi da svi pripadnici bivše ЈNA koji su otkupili vojne stanove u BIH, a kojima je u Srbiji dodijeljen novi vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme, nemaju pravo na povrat stana u BiH.

Kako su gotovo svi pripadnici bivše ЈNA, odnosno Vojske Republike Srbije, u sklopu politike stambenog zbrinjavanja dobili vojne stanove u Srbiji ili Crnoj Gori, to znači da samo manji broj njih koji iz nekih izuzetnih razloga nisu dobili stan u Srbiji ili Crnoj Gori imaju pravo na nadokanadu tržišne vrijednosti predratnog stana u BiH, navode agencije.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision