Ponedjeljak, 16. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 27° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
USK: Štrajk traje, nastava u srednjim školama ipak počela

Štrajk prosvjetara na Unsko-sanskom kantonu ušao je u treću sedmicu. Eventualni dogovor sa Vladom oko ispunjenja sindikalnih zahtjeva još uvijek nije na vidiku.

Međutim, za razliku od prethodnih sedmica nastava je danas ipak krenula. I to u srednjim školama, iako su prosvjetari u štrajku.

Općinski sud u Bihaću odredio je privremenu mjeru osiguranja, odnosno naložio Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području ovog kantona. Međutim, sindikati su odlučili da nastave sa štrajkom.

ZEHRA HADŽIĆ, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK

Naše članstvo nas je obavezalo za nastavak štrajka. Ni sutra učenici neće sjesti izuzev devetih razreda u svoje klupe. Ja ovim putem molim roditelje na razumijevanje i da ne šalju djecu.

Za Vladu Unsko-sanskog kantona nepoštivanje odluke Suda je podrivanje ustavnog poretka i zbog toga su podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a.

NERMIN KLJAJIĆ, član pregovaračkog tima Vlade USK

Krivična prijava u ime Vlade je podnesena i sada očekujemo da Tužilaštvo ispita ima li odgovornosti predsjednice.

Na tužbeni zahtjev Vlade USK da se ispita zakonitost provedbe štrajka u cilju sprečavanja ugrožavanja dječijih prava, Općinski sud u Bihaću je donio rješenje privremene mjere prekida štrajka I u srednjim školama do okončanja sudskog postupka. Ministarstvo obrazovanja je uputilo dopis direktorima škola da od ponedjeljka organiziraju nastavu. Za razliku od Sindikata osnovnog, Sindikat srednjeg obrazovanja će ispoštovati odluku Suda.

SAMIR FAJIĆ, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK

Štrajkački odbor proširen sa svim povejerenicima srednjih škola donijeli smo odluku da ćemo poštovati Odluku suda, mi smo legalisti u tom pogledu. U privremenoj mjeri osiguranja ne traži se prekid štrajka i u tom slučaju mi ćemo to poštovati.

Dakle, nastava u srednjim školama danas bi trebala početi, ali će se i nastaviti štrajk prosvjetnih radnika. Međutim, postavlja se pitanje kako će to u praksi izgledati!?

SAMIR FAJIĆ, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK

Nije ni predviđeno da se štrajk zaustavlja. Ovo je privremena mjera u kojoj se ne podrazumijeva prekid. Sačekačemo drugu, sljedeću mjeru Suda.

Iz Sindikata pripremaju Tužbu protiv Vlade koju pozivaju da ovog ponedjeljka održe nove pregovore, a za četvrtak traže dozvolu za održavanje protesta na gradskom trgu u Bihaću.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision