Četvrtak, 19. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
SUCI NISU ZADOVOLJNI NORMAMA KOJE TRAŽI VSTV

 

Suci u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni normama koje od njih traži Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV). Kažu da su norme nerealno visoke, te da zbog toga suci često izbjegavaju teške predmete i uzimaju one lakše, samo da bi mogli odgovoriti sustavu normiranja.

Ovakvim sustavom normiranja uništava se pravosuđe u našoj zemlji, poručuju suci.

Apsurdno! Tako pravosuđe u Bosni i Hercegovini opisuje sudac suda Bosne i Hercegovine Branko Perić. A razlog je, kako kaže, nerealan sustav normiranja. Takav sustav primorava suce da se snalaze na različite načine. Suci i tužitelji, fokusirani su isključivo na normu i dobru statistiku, a ne na složene predmete i na rezultat pravosuđa kao sustava.

BRANKO PERIĆ, sudac

Zahvaljujući normi, najgori postaju najbolji, lako napreduju. Dok suci i tužitelji koji savjesno i kvalitetno rade na složenim sudskim procesima ne mogu ostvariti normu i postaju loši zahvaljujući naopakom sustavu normiranja.

Broj predmeta koji se stavljaju pred suce u određenom vremenskom periodu ne ostavlja vremena za detaljno proučavanje predmeta, nego za površan i brzoplet rad. Fokus se uporno stavlja na kvantitet, a ne kvalitet, upozorava dugogodišnji sudac Okružnog suda u Banjaluci. Takvim normama, kaže Blagojević, nemoguće je kvalitetno odgovoriti.

Pred žalbene sudove u oba entiteta na mjesečnoj razini stavlja se norma od 18, a pred općinske sudove norma od 20 predmeta.

MILAN BLAGOJEVIĆ, sudac Okružnog suda u Banjaluci

To praktično znači, s obizorm da mjesec u prosjeku ima 22 radna dana, jedan sudac žalbenog suda da u tijeku jednog dana sasluša svjedoke, da izanalizira sve dokaze, zatim da sjedne napiše odluku, i tek tada iskaže predmet završenim. Objektivno govoreći to je nemoguće.

Svjestan teške situacije u kojima se nalaze suci u našoj zemlji je i predsjedatelj VSTV-a Milan Tegeltija. U pisanom odgovoru koji smo dobili od predsjedatelja, navodi se da Europska komsija nameće potrebu za takvim normama te da nije preporučeno smanjenje broja normi sudaca i tužitelja, ako bi takvo smanjenje dovelo do pada efikasnosti.

TEGELTIJA, PRIOPĆENJE

“Zbog toga ćemo Nacrt pravilnika o orijentacijskim mjerilima za rad sudaca zajedno s analizom efekata tih promjena normi, dostaviti na mišljenje u Brisel, na isti način kako smo to radili zadnje dvije godine prilikom usvajanja svih naših akata koji se odnose na usklađivanje standarda pravosuđa u BiH sa standardima Europske unije”.

Tegeltija navodi da od mišljenja Europske komisije zavisi daljnje postupanje u pogledu tog pravilnika, i konačna odluka bit će donesena tek nakon konzultacija s Briselom.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision