Srijeda, 29. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Januara. 2020. Izdvojeno, Svijet
Stručnjaci upozorili prošle godine: Pandemija bi mogla da ubije 80 miliona ljudi!

Nezavisni izvještaj, sastavljen krajem prošle godine na zahtjev glavnog sekretara UN, upozorava da postoji „vrlo realna pretnja“ pandemije.

Kako tada izvješteno, ona bi mogla da preplavi svijet i usmrti do 80 miliona ljudi, prenosi Indeks.

Smrtonosni patogen koji se širi vazduhom po svetu, stoji u izvještaju, mogao bi da izbriše gotovo pet odsto globalne ekonomije, a mi na to nismo spremni, piše u septembru prošle godine za Forin polisi Lori Garet, dobitnik Pulicerove nagrade za naučno novinarstvo.

Ovu zloslutnu analizu sastavio je nezavisni panel, Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), koji je okupljen prošle godine na zahtjev Kancelarije glavnog sekretara UN-a, uz potporu Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Supredsjedavajući su bivša čelnica WHO-a i bivša norveška premijerka Gro Harlem Brundtland i glavni sekretear međunarodne organizacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Elhadj As Sy. GPMB je naručio stručne studije i oštro napao političko, finansijsko i logističko stanje spremnosti na pandemiju.

„Pripremljenost sputava manjak kontinuirane političke volje na svim razinama. Iako međunarodni lideri reaguju na zdravstvene krize kad su strah i panika dovoljno jaki, većina zemalja ne posvećuje dosljednu energiju i resurse potrebne kako bi se sprječilo da epidemije ne prerastu u katastrofu“, stoji u izvještaju.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision