Četvrtak, 4. Juna 2020.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Juna. 2020. Svijet
Stotine hiljada demonstranata širom SAD, u Njujorku se sukobili s policijom

Više stotina hiljada demonstranata okupilo se u srijedu na ulicama najvećih američkih gradova zahtijevajući pravdu za ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) tokom hapšenja u Mineapolisu, kao i za ostale afroameričke žrtve policijske brutalnosti.

Uglavnom mirni protesti sa stotinama hiljada sudionika događali su se na ulicama Njujorka, Los Anđelesa, Filadelfije, Vašingtona, Atlante, San Francisca, Seatlea i drugih gradova.

U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali najmanje jedan policajac je ozlijeđen u sukobu s protestantima u Njujorku.

Do sukoba je došlo kad su policajci spriječili demonstrantima napredovanje ulicama Bruklina, a manja skupina koja se izdvojila je okružila policijski auto.

Prema izvještaju CNN-a tada je došlo do sukoba nakon kojeg je nekolicina demonstranata privedena.

Smirivanje situacije na ulicama američkih gradova mnogi pripisuju drugačijem pristupu policijskih snaga. Primjerice, u New Yorku su demonstrantima počeli dopuštati da ostanu na ulicama i iza vremena kad na snagu stupa proglašeni policijski sat.

– Naša poruka je došla do demonstranata”, izjavio je poručnik Kevin Knapp iz Policijske uprave u Atlanti te dodao kako policija podržava 99 posto prosvjednika koji mirno protestuju, a da probleme stvara manjina. 

– Svjesni smo da mora doći do sistemske promjene. No, suprotna strana mora i nas razumijeti”, zaključio je Knapp, čija su šestorica kolega privedena pod optužbom za prekoračenje ovlasti i pretjeranu primjenu sile protiv dvije osobe koje su poslije identificirane kao studenti.

U Vašingtonu je policajcima u održavanju reda i mira pomagala Nacionalna garda.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision