Subota, 1. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Avgusta. 2020. Bosna i Hercegovina
Stejt department: Kritike za BiH zbog neprovođenja restitucije

Vlasti u Bosni i Hercegovini nisu napravile nijedan ozbiljan korak u rješavanju problema s povratom imovine ili obeštećenja Jevrejske zajednice koja je izložena sistemskoj diskriminaciji, navodi se u najnovijem izvještaju američkog Stejt departmenta.

Vrijedna imovina

– U BiH je 1941. godine bilo oko 14.000 Jevreja. Tokom Drugog svjetskog rata u BiH, a pod komandom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), ubijeno je ili prognano oko 12.000 Jevreja. Nakon Drugog svjetskog rata, mnoga jevrejska imanja su nacionalizirana ili oduzeta. Jevrejska zajednica BiH vjeruje da otprilike 10 posto ukupne oduzete imovine u BiH, prema neslužbenoj, procijenjenoj vrijednosti od tri milijarde eura, pripada Jevrejima iz BiH, te bi im trebalo odobriti restituciju – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je Zakon o vjerskoj slobodi na državnom nivou donesen 2003. godine, omogućujući vjerskim zajednicama pravo na povrat oduzete imovine.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 787.25px;”>Faksimili izvještaja Stejt departmenta koji se odnosi na BiH

    Faksimili izvještaja Stejt departmenta koji se odnosi na BiHFOTO: PRINTSCREEN

– Međutim, još ne postoji zakon o restituciji na nivou BiH. Zbog nedostatka takvog zakonskog okvira za povrat imovine, Jevrejska zajednica BiH nema zakonski mehanizam koji bi mogao formalno zatražiti povratak imovine. Vlade dva entiteta u BiH nisu učinile nikakve smislene pokušaje da to pitanje riješe. U nedostatku nacionalnog zakona o restituciji, općinske i kantonalne vlade niže razine imaju široka ovlaštenja za raspodjelu sporne imovine koju je bivša komunistička vlada oduzela – pojašnjeno je.

Ističe se da na državnom nivou ne postoji politička volja za usvajanjem zakona o restituciji.

– Još 2005. godine Vijeće ministara BiH osnovalo je Komisiju za restituciju kako bi razmotrilo moguće pristupe vraćanju imovine oduzete za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Izrađen je zakonom o denacionalizaciji BiH. Međutim, srpski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH odbacili su početnu verziju ovog sveobuhvatnog zakona 2008. U decembru 2008. Vijeće ministara formiralo je radnu grupu za izradu nove i poboljšane verzije zakona. Nacrt zakona objavljen je na internet-stranici Ministarstva pravde BiH, međutim, dalje od toga se nije pomaklo – naglašeno je u izvještaju.

Obrazovni sistem

Dodaje se da segregacijski obrazovni sistem u BiH uglavnom je zanemario holokaust u školskim programima.

– Holokaust se ili ukratko spominje ili se uopće ne uči. Problem predstavlja složeni školski sistem u kojem se podučavaju tri različite verzije lokalne historije, učenici bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti izloženi su različitoj verziji historije BiH, ali i zemalja regiona – pojašnjeno je.

Sporna zgrada MUP-a u Sarajevu

– U objektu jevrejske humanitarne organizacije u ulici La Benevolencija u Sarajevu nalazi se Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vlasti ni ne pomišljaju da ga vrate. Vlasti u svim dijelovima BiH imovinu manjinskog stanovništva nastoje preuzeti i dodijeliti je svojim političkim saradnicima – navodi se u izvještaju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision