Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Šta za Bosnu i Hercegovinu znači kandidatski status?

Šta za Bosnu i Hercegovinu znači kandidatski status? Koliko dugo može biti kandidat, a kako može postati članica Evropske unije? S obzirom na to kako su bh. vlasti radili na evropskim integracijama proteklih godina, teško je očekivati neki zamah, ocjenjuju analitičari. Kako iskoristiti geopolitčki trenutak?

JOHAN ZATLER, šef Delegacije EU u BiH

“Ovo je važna poruka liderima da okrenu novu stranicu i provedu reforme koje će donijeti dobro svim građanima BiH. Znamo da je puno izazova pred nama, ali novi politički zamah je tu i to je moja preporuka”.

A politički zamah godinama je u Bosni i Hercegovini u fazi stagnacije. I ovaj kandidatski status rezultat je geopolitičkih odnosa u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, ali i pokušaj Evropske unije da stavi pod svoju kontrolu Zapadni Balkan, ocjenjuju diplomate.

ZLATKO LAGUMDžIJA, bivši ministar spoljnih poslova BiH

“Ova odluka da nas prime za kandidata, ona nema veze ni sa našim radom i neradom. EU je to uradila sebe radi iz geostrateških razloga, zbog napada Rusija ne Ukrajinu”.

DRAŠKO AĆIMOVIĆ, bivši bh. diplomata

“Mi smo 2017. godine mogli dobiti kandidatski status bez ikakvih problema, ali bile su namjerne blokade unutar BiH”.

Evropski put će dominantno zavisiti od unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegiovini, i neće doći do velikih promjena i s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ocjenjuju analitičari. Tvrde da je Evropa svoje ispunila, a da sada naši političari moraju pokazati jesu li zaista spremni raditi na obavezama koje su jasno bile definisane u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prognoze analitičara u kontekstu evropskih integracija BiH ,da BiH ima priliku biti lider u tome. Međutim, mnogi se pitaju, je li ovo novo obećanje, i status koji može trajati godinama? Zanimljivo pitanje u autorskom tekstu postavlja novinar Politika “Zašto bi balkanski političari provodili bolne reforme koje bi mogle olabaviti njihovu moć i novac za tako daleku i neizvjesnu perspektivu”?

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision