Srijeda, 14. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Avgusta. 2019. Zanimljivosti
Srce Sarajeva se kuje već 15 godina, znate li šta ustvari predstavlja?
Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica Agnes B. i od 2004. godine predstavlja zvaničnu nagradu najvećeg festivala sedme umjetnosti u regionu. Tada je posao kreiranja nagrade preuzela radnja “Sofić”.

A šta je zapravo Srce Sarajeva? Priča je više nego simbolična, a vrijedi je se prisjetiti. Naime, tokom rata u Bosni i Hercegovini, na mirovnim demonstracijama u Parizu na kojima je bilo jedva 50 ljudi, pojavila se Agnes.

Ona se, inspirisana stidom zbog nezainteresovanosti svojih sugrađana, odlučila na zanimljiv korak – prodavati od kartona izrezana srca i sakupljeni novac poslati u opkoljeno Sarajevo.

Upravo je Senad Sofić, kada je organizacija SFF-a odlučila preinačiti srce Agnes B. u nagradu, tada dobio zadatak da kartonsku kreaciju pretvori u simbol od srebra, a da pri tome sačuva prvobitnu emociju koju je Agnes poklonila koristeći samo makaze.

Petnaest godina kasnije Sofići još uvijek izrađuju nagrade, čime su pokazali da je ideja Agnes B. prevazišla originalnu namjeru.

Sarajevo Film Festival počinje u petak, 16. augusta, svjetskom premijerom filma
“Sin” bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović.

Ukupno će biti prikazano 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision