Srijeda, 3. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Februara. 2021. Region
Srbija: Kod 82 osobe zabeležene neželjene reakcije posle vakcinacije

U Srbiji su, zaključno sa ponedjeljkom, kod 82 osobe prijavljene neželjene reakcije na neku od tri vakcine protiv koronavirusa dostupne u zemlji, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 82 reakcije, njih 58 prijavili su zdravstveni radnici, 15 farmaceutske kompanije, devet građani, a nijedna od njih nije zahtjevala hospitalizaciju.

Prema njegovim riječima, 40 reakcija se odnosilo na Pfizer vakcinu, 40 na kinesku Sinopharm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnik V vakcinu i jedna reakcija nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

“Suština je da procijenimo da li postoje teške i neželjene reakcije na vakcinu, jer i sami proizvođači kroz sve tri faze kliničkih ispitivanja istražuju da li se dešavaju neke reakcije”, objasnio je Zelić za televiziju N1.

On je rekao i da je riječ o bolovima u mišićima i zglobovima, povišenoj temperaturi, glavobolji, mučnini, te da su sve reakcije prolazile za nekoliko dana, a bio je i jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta, kao i dvije alergijske reakcije koje su zahtjevale terapiju, ali ne i bolničko liječenje.

“Teških nuspojava nije bilo i to nas uvjerava da su vakcine zaista onakve kakve treba da budu, da je odnos koristi i rizika neuporedivo veći ka strani koristi”, ocijenio je.

Zelić je pojasnio i da je Pfizer vakcina za starije od 16 godina, te da ima ograničene podatke za pedijatrijsku populaciju, da je Sinopharm za starije od 18, dok je Sputnik V prema dokumentaciji za uzrast od 18 do 60 godina.

“Očekujemo dopunu dokumentacije za nju, i kada se to desi moći će da se odobri i za starije od 60 godina, pošto je u Rusiji to odobreno”, rekao je Zelić.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro biti podnijet zahtjev za vakcinu AstraZeneca u Srbiji.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision