Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Avgusta. 2021. Region
Srbija je na 800 oboljelih dnevno: Vakcinacija je doživjela fijasko, a jesen se približava…

Dnevni broj oboljelih u Srbiji raste od početka jula da bi ovih dana stigao do 800 i skoro isto toliko hospitalizovanih. Pa ipak, mjere koje su na snazi ostaju nepromjenjene, što u praksi znači da se organizuju koncerti, veselja i skupovi po više hiljada ljudi. Vakcinacija je u apsolutnom zastoju budući da je 50,2 odsto imunizovanih punoljetnih građana brojka kojom nadležni barataju već mjesec.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je jučer najavio da će noćni klubovi u kojima se provodi najveći broj mladih (i uglavnom nevakcinisanih) biti zatvoreni odmah pošto broj zaraženih u danu pređe 1.000. Mnogi tvrde da je u pitanju zakasnila reakcija te da nas čeka jesen sa bar 3.000 zaraženih dnevno.

Odlučeno je da ne bi trebalo miješati vakcine te da bi treću dozu trebalo primiti isto kao i prve dvije, što u slučaju građana Srbije znači kineski Sinopharm.

Ono što nas također očekuje jeste primanje treće doze cjepiva za sve one koji imaju “poremećaj imuniteta”. To je zvanična preporuka i kriterijum po kome je Nacionalni stručni komitet za imunizaciju odredio grupe građana s potrebom za trećom dozom, a koja bi trebalo da se primi šest mjeseci nakon primanja druge doze.

Zanimljivo je da je ovo još jedna odluka vezana za pandemiju koja je pod velikom sumnjom budući da su pravila o imunizaciji “buster” dozom promjenjena u roku od dvije nedjelje sasvim daleko od očiju javnosti. Naime, najprije je bilo rečeno da će se primati treća doza vakcina sa RNK tehnologijom, odnosno Pfizer i cepivo Moderna koje najesen stiže u Srbiju. Međutim, dvije nedjelje kasnije odlučeno je da ne bi trebalo miješati vakcine te da bi treću dozu trebalo primiti isto kao i prve dvije, što u slučaju građana Srbije znači kinesku Sinopharm vakcinu. Radi se o tome da je najveći broj građana primio upravo kinesku vakcinu u prvom cugu, a da baš nje ima najviše u skladištima pa se postavlja pitanje nije li promjena odluke tek način da se isprazni magacin u kome je 1,6 miliona doza kineskog cepiva. Na lageru je i 600.000 Pfizer vakcine koju su također primili mnogi građani.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision