Utorak, 23. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Sporna granična pitanja sa susjednim državama

Pitanje granice između Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja do danas nije riješeno. Granica s Hrvatskom i Srbijom je utvrđena, ali nije i zvanično potvrđena. U međuvremenu, našoj državi stigli su zahtjevi ove dvije zemlje za korekciju. Ti zahtjevi postali su kritične tačke o kojimа je trenutno teško postići dogovor.

Granica s Hrvatskom duga je 1.001 kilometar. Ona je bila u potpunosti usaglašena na nivou obje zemlje. Ipak, 2005. godine Hrvatska šalje zahtjev za korekciju za granicu na moru, uz obrazloženje da imaju nove dokumente.

Od tada, pa do danas nema pomaka. U međuvremenu, izronio je i Pelješki most, a mišljenja o tome da li Hrvatska ima pravo da ga gradi i narušava li naše pravo na pristup otvorenom moru, su podijeljena.

Vijeće ministara BiH zauzelo je stav da se prvo ratificira granica, a da se pitanje infrastrukturnih objekata rješava posebnim ugovorima. Predsjednik Komisije Vlade Srbije za razgraničenje sa BiH Veljko Odalović izjavio je kako je dogovor moguć, te da je Srbija spremna ponovo da razgovara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision