Monday, 14. June 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Spondilolisteza može izazvati jaku bol

Spondilolisteza predstavlja klizanje, kompresiju trupa jednog pršljena preko drugog.

Oštećena mi je tetiva bicepsa i zanima me kakve to posljedice može ostaviti?

– Povrede tetiva m. bicepsa se mogu podijeliti u tri grupe. Dvoglavi nadlaktični mišić se sastoji iz 2 dijela, dvije glave i ima dvije tetive u svom polazištu koje su i najčešće izložene povredama. Povrede se mogu klasificirati u tri grupe: distenzija-istegnuće, parcijalna ruptura (napuknuće) i najrjeđe totalna ruptura (puknuće) tetiva. Dijagnoza se uspostavlja anamnezom, kliničkim pregledom i UZ dijagnostikom i nekada MRI.

Shodno gore navedenim oštećenjima, planiraju se fizikalna terapija i rehabilitacija.

Posebnu pažnju kod povreda mišića, posebno ako se radi o napuknućima ili puknućima, treba obratiti na prevenciju stvaranja kalcificirajućih promjena na mjestima hematoma, što, ako se ne sanira u dovoljnoj mjeri, može predstavljati stalnu opasnost od ponovnog puknuća.

Šta je to spondilolisteza? Kako živjeti kvalitetno s tim poremećajem?

– Spondilolisteza predstavlja klizanje, kompresiju trupa jednog pršljena preko drugog. Postoji veliki broj uzroka. Najčešći su spondiloliza, akutne frakture, degenerativni poremećaji, postoperativni poremećaji, osteoporoza i tumori kostiju. Spondilolisteza je najčešće asimptomatska, ali često može da izazove jake bolove u leđima. Bol može biti po tipu išijasa, širi se u glutealni predio, zadnji dio butine i list noge ili može biti po tipu klaudikacija, napadi koji se javljaju u toku hoda ili dugotrajnog stajanja i izazivaju hramanje. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenografije, CT-a, NMR-a i mijelograma. Ukoliko nema simptoma, liječenje nije potrebno. Kod težih oblika terapija je hirurška, fizikalna i konzervativna, izbjegavanje opterećenja, nošenja teških predmeta i nošenje pojaseva.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision