Utorak, 26. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Januara. 2021. USK
Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope, Drahoslav Štefanek obišao migrantske kampove na području USK

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvala je sve nivoe vlasti da donesu održiva rješenja za migrantsku i humanitarnu krizu u Bosni i Hercegovini. Inače, i Drahoslav Štefanek, specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice u Vijeću Evrope, boravio je u Unsko-sanskom kantonu, gdje je obišao prihvatne centre.

Devet je kratkoročnih koraka koji moraju biti poduzeti da bi migrantska kriza bila stavljena pod kontroolu, kazao je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nakon sastanka sa predstavnicima Vijeća Evrope – zauzimanje jasnog stava o broju migranata, donošenja strategije o zaštiti istočne granice, jačanje institucija, kontrola novca, zakon o azilu i strancima, koordinacija policijskih agencija i kontrola novčanih sredstava.

I Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić razgovarao je  s ambasadorom Drahoslavom Štefánekom, specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope. Ambasador Štefanek upoznao se sa aktuelnom migrantskom krizom u Gradu Bihać sa presjekom stanja u protekle tri godine, koliko se Bihać kao lokalna zajednica susreće sa problemom ilegalnih migranata.

Očekivanja su, kako je istakao gradonačelnik Šuhret Fazlić, konačno stavljanje ovog problema pod kontrolu i nadzor državnih vlasti. Uz to očekuje se snažnija podrška EU i ostalih organizacija, kako kod rasterećenja USK po pitanju migracija, tako i kod  nadokanade štete koju Bihać i USK trpe  već tri godine .

Bosna i Grčka su najveća žarišta migrantske krize u Evropi i na tome se mora poraditi, kazao je Štefanek. Svaka medalja, kaže, ima dvije strane: „Mi zagovaramo ljudska prava, a s druge strane imamo pitanje sigurnosti i to je razumljivo. Kada su u pitanju ljudska prava, svi smo jedanki“.

Situaciju sa migrantskom krizom dodatno komplicira i snijeg. Jučer je Gorska služba za spašavanje od smrzavanja spasila šest osoba iz Sirije i Egipta. Pronađeni su na lokaciji Pršine uvale na Plješevici, gdje su pokušali nelegalno ući u Hrvatsku. Nakon spašavanja smješteni su u Prihvatni centar Sedra.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision