Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Specijalni predstavnik OSCE-a: Izbori su od izuzetne važnosti za reforme i jačanje državnih institucija u BiH

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a za jugoistočnu Evropu Azaj Gulijev (Azay Guliyev) boravio je u martu u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana od kako je preuzeo ovu dužnost kada je razgovarao s predstavnicima vlasti u brojnim pitanjima uključujući i pitanje izmjena Izbornog zakona.

U intervjuu za Fenu Gulijev je izrazio optimizam u vezi s reformom izbornog zakona pohvalivši formiranje i rad Interresorne radna grupa za reformu izbornog zakona što je za njega znak da su sve stranke uključene u rješavanje tog važnog pitanja te da su posvećene zajedničkom radu na pronalaženju najbolje moguće opcije za postizanje kompromisa.

Snažne državne institucije cilj svih političara u BiH

Napomenuo je da Parlamentarna skupština OSCE-a promovira dijalog kao najbolje sredstvo postizanja rezultata zbog čega je ohrabrio stranke koje već sarađuju da riješe sva pitanja koja vide kao prepreke, da ih prevaziđu i da se pripreme za ovogodišnje izbore.

– Svi znamo da su ti izbori od izuzetne važnosti za produbljivanje reformi i jačanje državnih institucija u Bosni i Hercegovini – podvukao je Gulijev.

Kaže da je tokom posjete BiH s bh. dužnosnicima razgovarao i o regionalna saradnji, pomirenju i rehabilitaciji, kao i o njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a ističe i da su se svi sagovornici u BiH snažno složili da ovaj put integracije u Evropsku uniju ostaje jedan od glavnih ciljeva BiH i najdjelotvorniji podsticaj za ostvarenje napretka u reformskom procesu.

– Snažne i djelotvorne državne institucije su cilj svih političkih aktera u BiH. Vjerujem da radeći zajedno u istom cilju, nema tog pitanja koje sve stranke ne mogu da riješe zajedno – kazao je.

Dodao je da, u svrhu ostvarenja nepovratnog mira i sigurnosti, kao i održivog razvoja zapadnog Balkana, postoji najveća potreba za njegovanjem regionalne integracije i saradnje izražavajući uvjerenje da parlamentarci iz država jugoistočne Evrope mogu i trebaju odigrati ulogu u tom cilju putem uspostavljanja Parlamentarne platforme za dijalog i saradnju, koja može poslužiti kao izvrsna platforma za promociju sigurnosti, saradnje, integracije i razvoja u regionu.

Gulijev je tokom posjete Sarajevu naglasio da je u okviru njegovog mandata i promocija dijaloga u svim segmentima društva, naročito na parlamentarnom nivou, u svrhu ohrabrivanja pomirenja i rehabilitacije u jugoistočnoj Evropi, a naročito na zapadnom Balkanu, kao i davanja doprinosa transformaciji i izgradnji demokratskih institucija.

– Proces pomirenja i rehabilitacije mora se nastaviti kao i reforme za jačanje demokratskih institucija u BiH. Različite međunarodne organizacije i institucije preporučuju reforme u Bosni i Hercegovini u svrhu dostizanja određenih standarda. U procesu evropskih integracija, BiH i druge države zapadnog Balkana trebaju provesti reforme neophodne za dostizanje standarda Evropske unije. Ako taj cilj postave svi političari, onda će društvo podržati te reforme, bez obzira na to koliko one mogu biti teške – poručio je specijalni predstavnik OSCE-a Azaj Gulijev.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision