Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Snažna solarna oluja mogla bi prouzrokovati “internet apokalipsu”

Na konferenciji Asocijacije za računare, kompjutersku mrežu i komunikacije (SIGCOMM), naučnica Sangeetha Abdu Jyothi s Univerziteta u Kaliforniji predstavila je rad pod nazivom “Solarne oluje: Planiranje internet apokalipse” što je fenomen o kojem naučnici već decenijama raspravljaju.

Naime, naučnici već decenijama razmatraju posljedice koje bi iza sebe ostavila ekstremna solarna oluja koja bi mogla oštetiti električnu mrežu i potencijalno prouzrokovati duži nestanak struje.

Kako su istakli naučnici, posljedice ovakvog događaja osjetile bi se svuda, od globalnih lanaca snabdijevanja pa sve do transporta i pristupa GPS-u i internetu.

Do sada, manje je ispitan utjecaj solarne oluje na cjelokupnu internet infrastrukturu, ali istraživanje naučnice Jyothi pokazuje kako bi kvarovi na internet mreži u slučaju ovog događaja bili katastrofalni, naročito za podmorske kablove koji predstavljaju osnovu globalnog interneta.

Istraživanje koje je sprovela Abdu Jyothi pokazuje kakvu bi štetu mogao napraviti “oblak” magnetiziranih solarnih čestica globalnom pristupu internetu. U istraživanju, Jyothi istražuje scenario u kojem bi solarna oluja prouzrokovala potpuno zamračenje u kojem bi se čak i po dolasku struje prekidi interneta i dalje nastavili širom svijeta.

“Ono što me zaista navelo na razmišljanje o ovom potencijalnom događaju jeste pandemija koronavirusa gdje smo vidjeli koliko je svijet nepripremljen. Do sada, ne postoji efikasno rješavanje ovog problema, a isto je i sa internetom. Naša infrastruktura nije spremna za velike solarne događaje i zapravo ne razumijemo kolika bi šteta mogla nastati”, rekla je Jyothi, prenosi portal Wired.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision