Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Decembra. 2021. USK
Smanjen priliv migranata na USK, novi, proljetni val neizvjestan i ovisit će o mnogo faktora

EU je doznačila još dva i po miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini… Ovim novcem, kako je istaknuto u zvaničnim izjavama, pružit će dalju podršku u smislu rada na terenu i zaštite, uključujući zaštitu djece, te podršku djeci bez pratnje, kako u centrima tako i izvan njih. Od početka 2018. godine službenici za poslove sa strancima evidentirali su nešto više od 84.000 izbjeglica i migranata koji su, zapadnobalkanskom migracionom rutom, ušli u BiH.

 

Skoro svi su prošli kroz Unsko – sanski kanton koji je danas znatno rasterećeniji u odnosu na prethodne godine. Novi, proljetni priliv migranata je neizvjestan i ovisit će o situaciji na poljsko – bjeloruskoj granici te kompliciranosti prolaska balkanskom rutom do zemalja zapadne Evrope.

 

Mustafa Ružnić, premijer USK-a i predsjednik Operativne grupe kaže da je došlo do vidljivog smanjenja priliva migranata na ovaj dio BiH, a pored toga zajedničkim angažmanom institucija, uključenih u rješavanje problema koji su došli s migrantskom krizom, ugašeni su neki od kampova, ali i relocirani migranti sa nekadašnjih okupljališta u prihvatne centre. Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a smatra zabrinjavajućim uspostavljanje rute preko Bjelorusije prema Poljskoj i zemljama Baltika, s obzirom da događaji pokazuju da migranti neće moći proći tom rutom u okvire EU. Ukoliko se stvari budu tako postavile, očekuje da bi migranti mogli da biti orijentirani na Srbiju i granicu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision