Utorak, 13. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Avgusta. 2019. Zanimljivosti
Slovenskim stočarima prekipjelo – zbog medvjeda i vukova traže ostavku ministra

Slovenskim seljacima je prekipjelo. Tamošnji Sindikat slovenskih seljaka (SKS) zatražio je ostavku ministra za okoliš i prostor Simona Zajca kojega smatraju odgovornim za velike štete koje trpe zbog medvjeda i vukova. 

Čašu je prelio posljednji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno gospodarstvo blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima.

“Očuvanje tolikog broja divljih zvijeri u Sloveniji nije održivo”, kazao je za Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata.

Kako je rekao, u Sloveniji bi moglo preživjeti samo oko stotinu smeđih medvjeda, a neki njihov današnji broj procjenjuju i na tisuću. Vezano uz vukove, smatra, u šumama bi mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više. Procjena je više od stotinu.

Inače, slovenska vlada ovog je proljeća posebnom uredbom odredila odstrjel gotovo 200 smeđih medvjeda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih zvijeri zaštićenih zakonom.

Slovenskim seljacima ovo nije prvi put da upozoravaju na prekomjeran broj vukova i medvjeda. U travnju su, pak, došli pred ministarstvo sa strvinama (tada posljednjeg) pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici.

“Ne bojimo se samo za naše domaće životinje, nego i našu djecu”, rekao je tad potpredsjednik sindikata Roman Žveglič te nastavio: “Država mora bolje voditi brigu o svojim životinjama. Divlje životinje su vlasništvo države i mora ih kontrolirati. Ako naše domaće životinje pobjegnu iz privatnog vlasništva do svojih susjeda i tamo naprave štetu, onda mi moramo platiti tu štetu. Očito za državu ne vrijedi isto.”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision