Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Juna. 2022. Bosna i Hercegovina
Slovenski predsjednik Borut Pahor predložio bezuvjetni status kandidata za BiH, podržale ga Poljska, Mađarska i Hrvatska

Predsjednik Slovenije Borut Pahor na samitu Inicijative tri mora zatražio je od predsjednika država Evropske unije podršku da se Bosni i Hercegovini dodijeli bezuvjetni status kandidata. Njegovu inicijativu podržao je predsjednik Poljske Andžej Duda (Andrzej).

– Predsjednik Slovenije Borut Pahor želi da podržimo napore BiH za dobijanje kandidatskog statusa u EU. Podržavamo status za BiH i dali smo pozitivan odgovor na molbu predsjednika Pahora. Naravno da je na Evropskom vijeću da odluči, ali ako BiH u budućnosti želi sarađivati sa članicama Inicijative tri mora, naravno da ćemo to pitanje onda i razmotriti – izjavio je Duda. Inicijativu Boruta Pahora podržao je i premijer Mađarske Viktor Orban.Pahora je podržao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović kojem je ovo jedno od rijetkih bh. pitanja o kojima ima pozitivan komentar.

Inače, Tanja Fajon ministrica vanjskih poslova Slovenije jučer je   uoči sjednice ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije predstavila plan podrške BiH i dodjele kandidatskog statusa bez ispunjavanja uslova.

U posljednje vrijeme se sve više zemalja zalaže za to da i BiH dobije kandidatski status bez obzira na to što nije ispunila uslove Evropske unije smatrajući da će to dati pozitivan efekat. Zeleno svjetlo koje je dobila Ukrajina samo je tu temu još snažnije pokrenulo u međunarodnim krugovima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision