Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Januara. 2022. Region
Slovenski parlament odbio prijedlog da se građani izjasne o nabavci oklopnih transportera Bokser

Slovenski parlament odbacio je prijedlog za održavanje savjetodavnog referenduma o odluci vlade o nabavci 45 oklopnih vozila Bokser u okviru modernizacije vojske.

Propao je prijedlog opozicione stranke Ljevica da se odloži ratifikacija predugovora o kupovini savremenih modularnih transportnih vozila njemačke proizvodnje i veže sa rezultatom predloženog referenduma.

 Kasno u srijedu, samo osam poslanika članova Ljevice glasalo je za raspisivanje takvog referenduma, 42 poslanika su glasala protiv, a 27 je bilo uzdržano, prenijela je Hina.

Slovenija je prošle godine zaključila preliminarni ugovor o nabavci transportnih vozila sa OCCAR-om (Organizacija za zajedničku saradnju u naoružanju), u čijem programu učestvuju, između ostalih, Italija, Francuska, Nemačka, i Litvanija, kao i još nekoliko članica EU.

Velika Britanija je takođe naručila veći broj vozila Bokser za svoje oružane snage, u poslu vrijednom 2,8 milijardi funti, a prve isporuke se očekuju sljedeće godine.

Procjenjuje se da bi cijena za 45 vozila Bokser za slovenačku vojsku bila oko 400 miliona eura, u zavisnosti od dodatne opreme i naoružanja, a trebalo bi da bude definisana kada bude potpisan ugovor o kupovini vozila, prenose mediji.

Bokser vozila se proizvode u Njemačkoj, a većinski akcionar u ovom programu vojnog naoružanja evropskih armija je kompanija Rajnmetal Man (Rheinmetal Mann).

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision