Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Novembra. 2021. Region
Slovenski ministar: Hrvatska treba u šengensku zonu, a granice EU-a štititi ogradama

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor značajno će pridonijeti kontroli ilegalnih migracija u regiji i Slovenija nastavlja snažno podupirati ostvarenje tog cilja, kazao je u četvrtak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji je uvjeren da problem ilegalnih migracija treba rješavati upotrebom svih sredstava, uključujući ogradama na granicama.

“Veliki smo zagovornik ulaska Hrvatske u šengenski prostor, svi su tehnički uvjeti uglavnom ispunjeni i čeka se politička odluka”, izjavio je Hojs novinarima u Sarajevu.

Očekuje da se odluka donese do ljeta 2022. “Realno mislim da konačne odluke neće bili prije juna ili jula naredne godine”, kazao je Hojs.

Po njegovim riječima, pomicanje vanjske šengenske granice ka jugu pridonijet će boljoj kontroli ilegalnih migracija i bilo bi najbolje da se na granicama Grčke uspostavio učinkovit mehanizam kontrole koji bi zatvorio zapadnobalkansku rutu.

Hojs je istaknuo da se stanje pogoršalo “hibridnim ratom” predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka protiv EU-a i kolapsom vlasti u Afganistanu.

Međunarodna konferencija o migracijama u Sarajevu

U četvrtak je u Sarajevu počela dvodnevna regionalna konferencija o migracijama, a cilj je smanjenje neregularnih migracija u Evropskoj uniji jačanjem kapaciteta na Zapadnom Balkanu, izvijestio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Radi se o prvom okupljanju regionalnih aktera vezanih za migracije. Zajedno s predstavnicima Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovaraju o konkretnim rješenjima.

Zvaničnici iz Bosne i Hercegovine pozvali su Evropsku uniju na nastavak podrške, ističući da je u toj zemlji od početka 2018. do sada otkriveno više od 84.000 nezakonitih migranata.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je da je ta zemlja spremna pružiti humanitarnu pomoć migrantima, ali da ne želi biti njihova spavaona na putu do zapadnoeuropskih zemalja.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision