Utorak, 18. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Avgusta. 2020. Region
Slovenija uvodi karantin za svoje građane koji se vraćaju iz Hrvatske

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja sedmice uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to jedinstveno mišljenje medicinskih stručnjaka.Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još najviše dva ili tri dana da se vrate kući, rekao je Gantar za RTV SLO.

Ministar ne vjeruje da bi se to moglo promijeniti u slučaju pada unosa koronavirusa preko slovenskih turista koji ljetuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska već ima eksponencijalni rast zaraza u zadnje vrijeme.

Također je istaknuo da nije moguć selektivan pristup, prema životnoj dobi i karantenu uvoditi samo za one od 15 do 35 godina koji se najčešće zaraze ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih županija, na primjer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju porodice s djecom, dok je u vezi s drugom opcijom kazao da je Slovenija uvijek do sada primjenjivala jedinstven kriterij po državama, a ne regijama za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision