Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Decembra. 2020. Region
Slovenija ukinula neke mjere za Božić i Novu godinu

U okviru plana mjera u vrijeme predstojećih blagdana i u slučaju povoljne epidemiološke slike neće se primjenjivati dosadašnja restrikcija kretanja na područje matičnih općina i regija.

Bit će dopušteno druženje s osobama iz najviše dva kućanstava s ukupno 6 odraslih osoba, objavila je vlada nakon sjednice. U taj broj ne računaju se djeca do 15. godine starosti koja također mogu biti prisutni na takvim okupljanjima, prenosi Hina.

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Takav će režim po riječima vladinog glasnogovornika za Covid-19 biti na snazi od 24. u 12 sati do 25. decembra u 20 sati, te na Novu godinu, od 31. decembra od 12 sati do 1. januara, ako se održi povoljnija epidemiološka situacija. Vlada je pozvala građane na “odgovorno ponašanje” i discipliniranu primjenu svih ostalih još važećih protuepidemijskih mjera.

Na snazi će u vrijeme praznika i dalje ostati mjere kao što su zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava.

Vladin glasnogovornik istaknuo je u izjavi za novinare da se je vlada za popuštanje mjera za blagdanske dane odlučila taktikom postupnog i kontroliranog ukidanja mjera, ali uz uslov da se zadrži trend poboljšanja epidemiološke situacije i da se svi odgovorno pridržavaju još važećih restrikcija.

Vlada je već ranije objavila da će zaposleni u javnom sektoru iduće dvije sedmice raditi od kuće, a privatnom je sektoru preporučila da se rad od kuće odredi onima koji su u stanju tako raditi, odnosno da u što većoj mjeri u tom periodu primijeni korištenje kolektivnih godišnjih odmora.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision