Wednesday, 8. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Maja. 2021. Region
Slovenija: Opozicija nije uspjela s ustavnom tužbom protiv Janše

Četiri slovenske opozicione stranke nisu uspjele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno “impeachmenta” pred ustavnim sudom nakon cjelodnevne rasprave u srijedu navečer glasala su 42 zastupnika, a 44 su bila protiv.

Kako bi ustavna tužba prošla u parlamentu, te da o mogućnosti opoziva onda odlučuje ustavni sud, potrebno je da se za to izjasni natpolovična većina u 90-članskom Državnom zboru, odnosno najmanje 46 zastupnika.

U prijedlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke s lijevog spektra Janši su na teret stavljale kršenje ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe i tijela, ali i navodno loše upravljanje zdravstvenom krizom uzrokovanoj epidemijom Covida-19.

Janša je u parlamentu sve navode opozicije negirao, tvrdeći da je opozicija motivirana destruktivnom željom da sruši njegovu vladu pred 30. obljetnicu stvaranje države i malo više od mjesec dana prije nego što će Slovenija preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a. Time bi, ustvrdio je, došlo do političke nestabilnosti i situacije kad bi se zemlja bavila sama sobom, umjesto prioritetima predsjedanja EU-om.

Rezultat glasovanja trenutno smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, no opozicija i dalje inzistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebala dati ostavku kako bi se održali prijevremeni izbori.

U petak u  slovenskom parlamentu slijedi i glasanje o prijedlogu vlade za smjenom predsjednika parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicijskih stranaka i formirao samostalni zastupnički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio sam dati ostavku, a vladajući s prvim pokušajem smjenjivanja nisu prije mjesec dana uspjeli jer im je nedostajao jedan glas.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision