Subota, 30. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. USK
Skupština USK u pat poziciji: Ko će prvi da okupi 16 zastupnika?

Ne postoji kristalno jasna parlamentarna većina u Unsko-sanskom kantonu – priznali su to svi sudionici na posljednjem, neuspjelom pokušaju skupštinskog zasjedanja kada zastupnici nisu usvojili niti dnevni red, piše rtvusk.ba.

Realnost je da Skupština obrađenim tematikama i materijalima ne uspijeva godinu pratiti rad Vlade Kantona. Bilo je klubova koji su nestali, izlaženja i ulaženja skupštinske stranačke klubove, prebacivanja iz stranačkog u dres nezavisnih. Ali, sada je zapelo, trenutna većina koju predvode ASDA i SDP ima 15, dok je SDA nedavno pozvala premijera na ostavku jer nema 16 ruku.

“Konkretno kada govorimo o mojoj kolegici Alibabić, mi smo imali situaciju da se radilo konkretno o njenom radno-pravnom statusu, pristupili smo izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju, da njoj ne bi došlo do prekida radnog odnosa. Ta sjednica nažalost nije bila otvorena za javnost, jer je bila u vrijeme pandemije i upravo je to bila situacija kada je poslanica izišla na narednoj tački i rekla da nije dio većine, a prije toga smo riješili njeno životno pitanje.”
, kazala je Fatka Kulenović predsjednica Kluba zastupnika SDP u Skupštini USK.

“Moja kolegica Fatka Kulenović treba da čuva dignitet ove Skupštine, s obzirom da ona ima klub koji je jedan od najvećih u skupštinskoj većini, a na isti način treba da čuva dignitet i rad i postojanje našeg Univerziteta. To što oni meni pakuju da je to nekakav moj lični interes, to nema nikakvog smisla.”, komentar je zastupnice Vildane Alibabić.

Komentirajući zahtjev Kluba SDA da premijer podnese ostavku, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Jasmin Musić kaže: “Ostavkom će premijer ozvaničiti da nema podršku u Skupštini USK i na taj način će i njegovi partneri, koji su također jednim dijelom taoci ovakve situacije, lakše stupiti u razgovore iz kojih će se doći do jedne stabilne i funkcionlane vlasti.”

“Neka Klub SDA objasni građanima gdje su potrošili pola miliona KM paušala a nisu radili u Skupštini USK.”, komentirao je premijer Ružnić pozive najbrojnijeg kluba u Skupštini USK da podnese ostavku.

Kada će se Gordijev čvor u Skupštini USK raspetljati i ko će prvi do 16 ruku, ostaje nam da vidimo.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision