Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Juna. 2021. Region
Skupština Crne Gore zabranila negiranje genocida u Srebrenici

Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista, izglasala je rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Istovremeno, izglasana je smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Za rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici glasalo je 55 poslanika iz opozicije i dijela vladajuće koalicije, dok je 19 poslanika vladajuće koalicije bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Rezoluciju o Srebrenici predložila je Bošnjačka stranka, uz podršku grupe opozicionih poslanika.

Tekst Rezolucije predviđa da Skupština Crne Gore potvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine. Usvajanjem Skupština potvrđuje da je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucija predviđa da Skupština osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

“Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine”, kaže se u Rezoluciji.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision