Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Skenlan: Brčko mora biti primjer prosperiteta

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan rekao je da vlasti Brčko distrikta treba da završe nedavno započete reforme i preduzmu čvrste korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva ukoliko Brčko želi obezbijediti prosperitetnu budućnost i zadovoljiti uslove za potpuno provođenje Konačne odluke Arbitražnog tribunala.

“Jedinstveni administrativni status distrikta omogućava mu da ubrza reforme i ostvari konkretne dobrobiti za cijelu zajednicu. To nije bio slučaj tokom proteklih 10 godina, i uprkos nedavnom napretku, uključujući i pravovremeno usvajanje budžeta ove godine, konkretni rezultati se moraju postizati bržim tempom”, naveo je Skenlan u pisanoj izjavi za javnost.

Prema njegovim riječima, dužnost svakog javnog službenika, uključujući i šefove odjeljenja, jeste da radi za građane Brčkog, a ne za političke stranke.

Skenlan je dodao da je vrijeme da političke stranke prestanu da klasifikuju projekte kao aktivnosti koje su prilagođene nekoj etničkoj grupi, ističući da će u protivnom izostati međunarodna finansijska pomoć za ključne projekte u oblasti infrastrukture.

“Cjelokupna zajednica će, ili zajednički postići uspjeh, ili će zajednički doživjeti neuspjeh. To je građanima distrikta jasno, a mora biti jasno i političkim strankama. Ako nema razvoja infrastrukture, ako nema zapošljavanja državnih službenika na osnovu kvalifikacija i profesionalnog iskustva, ako nema provođenja antikorupcijskih mjera – neće biti ni investitora, a ni otvaranja novih radnih mjesta”, poručio je Skenlan.

Konstatujući da mladi, bez obzira na nacionalnost, odlaze iz Brčkog, supervizor je naglasio da vlasti i službenici u javnim institucijama tek treba da pokažu da će se stvari u Brčko distriktu zaista mijenjati, saopšteno je iz OHR-a.

“Istovremeno, obaveza je svih građana, lokalnih medija i nevladinih organizacija da od svojih zvaničnika zahtijevaju vladavinu prava, da zahtijevaju pružanje usluga od njihovih organa javne uprave i da traže transparentnost budžeta, jer je Brčko distrikt njihova zajednica, a prosperitet njihovo pravo, ali na realizaciji ovih zahtjeva treba da rade svi”, zaključio je Skenlan.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision