Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Decembra. 2021. Svijet
Sjedinjene Američke Države neće slati vladine zvaničnike na Olimpijske igre u Pekingu

Sjedinjene Američke Države neće slati vladine zvaničnike na Olimpijske igre u Pekingu, objavili su večeras BBC i New York Times.

Sportisti će i dalje moći da se takmiče na Zimskim igrama u Pekingu, ali je diplomatski bojkot odgovor na kršenje ljudskih prava u Ksinjiangu (Xinjiangu)

Bajdenova administracija neće slati nijednog američkog vladinog zvaničnika na Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu, čime će biti ozvaničen diplomatski bojkot kako bi se izvršio pritisak na Kinu zbog kršenja ljudskih prava.

Džen Psaki (Jen), rekla je da, iako će američki sportisti moći da se takmiče na Zimskim igrama u Pekingu, neće biti delegacije američkih zvaničnika.

Ovaj bojkot je neophodan korak

Rekla je da je bojkot odgovor na kršenja ljudskih prava u Ksinijangu.

-Ovo je samo pokazatelj da ne može biti samo posao kao obično.uobičajeno. Ovo ne znači da je to kraj zabrinutosti koju ćemo iznijeti o kršenju ljudskih prava. Smatramo da ovo šalje jasnu poruku – rekla je Psaki.

Ova objava dolazi nekoliko sedmica nakon što je predsjednik Bajden rekao da administracija razmatra diplomatski bojkot Zimskih igara u februaru, što je prekid tradicije korištenja delegacije za iskazivanje podrške američkim sportistima i zemlji domaćinu Olimpijade.

Neki kritičari Kine u Kongresu su diplomatski bojkot opisali kao način da se Peking pozove na odgovornost, a da se američki olimpijci ne kažnjavaju. Drugi članovi Kongresa, uključujući senatora Toma Kotona (Cotton),republikanca iz Arkanzasa, pozvali su na potpuni bojkot Igara u Pekingu.

-Nismo htjeli da kaznimo sportiste koji su trenirali, pripremajući se za ovaj trenutak/rekla je Psaki.

Bajden je iznio mogućnost da ne pošalje američku delegaciju nekoliko dana nakon virtualnog sastanka sa kineskim liderom Ksi Jinpingom (Xi), koji je trebao smiriti uzavele tenzije između dvije nacije. I demokrate i republikanci u Kongresu, kao i zagovornici ljudskih prava, pozvali su Bijelu kuću da iskoristi Zimske igre kako bi izvršili pritisak na Peking zbog zlostavljanja zajednice Ujgura i gušenja slobode govora u Hong Kongu.

Pozivi na bojkot samo su se pojačali nakon nestanka iz javnog života teniske zvijezde Peng Shuaija, koja je optužila visokog vođu Komunističke partije za seksualni napad.

Senator Bob Menendez, demokrata iz Nju Džerzija i predsjedavajući senatskog odbora za vanjske poslove, nazvao je bojkot “snažnim prijekorom kampanje genocida u Ksinjiangu koju je vodila Komunistička partija Kine”.

-Ovaj bojkot je neophodan korak da pokažemo našu nepokolebljivu privrženost ljudskim pravima suočeni s nesavjesnim zloupotrebama kineske vlade – rekao je Menendez, dodajući da se nada da će se i druge nacije pridružiti Sjedinjenim Državama.

Izgleda da će administracija nastaviti s bojkotom bez drugih saveznika

Psaki je rekla da su zvaničnici Bajdenove administracije obavijestili Peking o diplomatskom bojkotu prije objave u ponedjeljak.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan ranije je rekao da su oni koji pozivaju na bojkot “razmetljivi”.

-Ako SAD insistiraju da se svjesno drže svog kursa, Kina će poduzeti odlučne protumjere-rekao je.

Izgleda da će administracija nastaviti s bojkotom bez drugih saveznika. Evropske nacije su pod pritiskom, ali nisu donijele odluku o bilo kakvom potencijalnom diplomatskom bojkotu.

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je za New York Times prošlog mjeseca da Sjedinjene Države razgovaraju sa saveznicima “kako razmišljaju o učešću” na Olimpijskim igrama. On je to nazvao “aktivnim razgovorom”.

Američki olimpijski i paraolimpijski komitet ranije je u saopćenju naveo da ne podržava bojkot kojim bi se spriječili američki sportisti da se takmiče u Pekingu.

Najava bojkota također dolazi uoči Bajdenovog virtuelnog globalnog samita demokratije kasnije ove sedmice, pokušaja da se zauzme javni stav protiv autoritarizma i korupcije. Kina nije bila među više od 100 zemalja pozvanih na samit.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision