Subota, 16. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2019. Izdvojeno, USK
Situacija u migrantskim kampovima na području USK nepromjenjena

Privremeni prihvatni centar  BIRA u petak  nije blokiran kako je to prije nekoliko dana odlučeno na sjednici Operativne grupe USK-a. Migranti slobodno ulaze i izlaze van kampa i nije im ograničeno kretanje.

Isto je i u Velikoj Kladuši u kampu MIRAL gdje je situacija nepromijenjena u odnosu na prijašnje dane. Zbog čega ova dva centra od petka  nisu u blokadi kako je to najavljeno, niko od nadležnih iz Operativne grupe, MUP USK-a ili IOM-a nije htio komentarisati.

Izostalo je i obrazloženje da li će se ispoštovati istek ugovora o zakupu vlasnika objekata BIRA i  MIRAL  sa IOM-om. Naime, od petka su se zaključkom Operativne grupe, ovi objekti trebali vratiti u prvobitnu namjenu, a migranti  iz njih iseliti. Nezvanično, IOM nije dobio nikakav nalog ili odluku da izmjesti migrante, a do tada život u ovim centrima odvija se po već ustaljenom rasporedu.

U BIRI se trenutno nalazi 1851 korisnik, a među njima je blizu 350 maloljetnika. Novih prijema nema, osim ako se radi o porodicama ili izbjeglicama iz ratom pogođenih područja

Međunarodina  organizacija za zaštitu ljudskih prava  Amnesty International smatra da je  odluka kantonalne operativne grupe izuzetno problematična. Ne samo što su protivne međunarodnom zakonu, već bi ovakve mjere učinile postojeću veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze hiljade ljudi u Unsko-sanskom kantonu potpuno nepodnošljivom.

 Ispred privremenog prihvatnog centra “Bira” u Bihaću u petak poslijepodne  održan je  protest građana koji su nosili transparente sa natpisima “IOM go home” i “Free Bihać”. Okupilo se nekoliko stotina osoba.. Demonstranti kažu da su nezadovoljni su reakcijom nadležnih organa Bosne i Hercegovine u protekle dvije godine, kada je riječ o migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu. Traže zatvaranje prihvatnog kampa „Bira“, odnosno izmještanje izbjeglica i migranata na neku lokaciju van urbanog dijela grada.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision