Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Sinoć za Dan državnosti Bosne i Hercegovine održana svečana akademija u satajevskoj  Vijećnici

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je održana svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj je ukazano na značaj ZAVNOBiH-a i poslane poruke mira, ohrabrenja i borbe za evropsku prosperitetnu budućnost domovine.

Svečanost je okupila veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog, političkog života Kantona i Grada Sarajeva, BiH, te diplomatskog kora, a među zvanicama je i bila prva žena gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Prisutnima su se obratili profesorica Fakulteta političkih nauka UNSA, Nermina Mujagić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Profesorica Mujagić je podsjetila na važne istorijske činjenice koje svjedoče Danu državnosti BiH, te kazala da je bh. politička razboritost rođena 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, na prvom zasjedanju  ZAVNOBiH-a, na kojem je utkana jednakost svih bh.nroda i građana i njihova međusobna solidarnosti.

Iako je autentično biće Bosne i Hercegovine vraćeno upravo 25.novembra 1943. godine, gradonačelnica Karić je kazala da je državnost BiH bila na najtežem iskušenju, platila je ogromnu ljudsku cijenu.

“Ovog 25. novembra vas pozivam da ustrajemo u borbi za evropsku prosperitetnu budućnost naše domovine, u kojoj će život biti dostojan čovjeka, posebno naše mladosti”, kazala je pored ostalog Karić.

Svečanu akademiju organizirali su Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision