Utorak, 2. Juna 2020.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Juna. 2020. USK
Sindikat policije USK prijeti štrajkom i protestima zbog kašnjenja plate

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona zaprijetio je štrajkom i protestima zbog kašnjenja plate za april. Iz Sindikata poručuju predstavnicima vlasti da pandemija koronavirusa nije izgovor, te traže konkretne razloge kašnjenja i datum kada će plata biti isplaćena.

MAHMUT ALAGIĆ, predsjednik Sindikata policije USK

“Mi smo primili platu 16. prošlog mjeseca, što znači da sa današnjim danom plata kasni 16 dana i to je ogroman period. Znači, ušli smo u kašnjenje od dva mjeseca”, rekao je Alagić.

Uzimajući u obzir migrantsku krizu i trenutno stanje pandemije, policijskim službenicima je dodatno otežan posao, ali i oni dalje stoje na prvoj liniji odbrane.

MAHMUT ALAGIĆ, predsjednik Sindikata policije USK

“Mi imamo određen broj maski i rukavica, a svi znamo kako to funkcioniše – bez obzira što imate masku, ako ste imali upotrebu sredstava prema nekom migrantu ili licu, vi to morate zamijeniti. Mi dobijemo jednu masku za osam sati i to je već problem”, dodao je Alagić.

Problemi su nastali i oko isticanja kolektivnog ugovora.

MAHMUT ALAGIĆ, predsjednik Sindikata policije USK

“Ministar je samoincijativno i samovoljno otpočeo sa umanjivanjem prava, i naravno mi kao Sindikat to ne možemo dozvoliti i moramo zaštititi svoje članove. Tražili smo od ministra da on uputi nama poziv da razgovaramo oko produženja kolektivnog ugovora, on je to odbio”, istakao je Alagić.

U Vladi Unsko-sanskog kantona ističu kako je punjenje kantonalnog budžeta umanjeno za 40 posto – upravo to je razlog kašnjenja isplate plata budžetskim korisnicima. Međutim, kantonalni premijer Mustafa Ružnić smatra da su policijski službenici Unsko-sanskog kantona na visini zadatka, da će dobiti platu, te da su oni prioritetniji od ostalih budžetskih korisnika.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

“Ona je pripremljena i sutra, eventualno prekosutra, znači ili utorak ili srijedu policijski službenici će ponovo prvi dobiti svoju platu, svoju naknadu za rad”, kazao je Ružnić.

Za sutra je najavljen početak pregovora premijera i predstavnika Sindikata, čiji stavovi ostaju jasni – ukoliko im se ne isplati plata ili ne produži kolektivni ugovor – idu u štrajk i izlaze na proteste!

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision