Utorak, 24. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Sindikat doktora medicine i stomatologije: Četvrtak je dan D za donošenje zakona o reprezentativnosti

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid izjavio je u razgovoru za BHRT da je četvrtak, kada zasjeda Vlada Federacije BiH, dan D za donošenje Zakona o reprezentativnosti sindikata. Ako do toga ne dođe, na Skupštini Sindikata u Tuzli biće donesena odluka o eventualnom stupanju u generalni štrajk.

“Mi ćemo, vjerovatno, ako ne pokažu razum i ne usvoje Zakon o reprezentativnosti, donijeti odluku o generalnom štrajku. To znači da će, nažalost, pacijenti po prvi put osjetiti štrajk doktora na način da se liste čekanja, koje su ionako ogromne, produže do maksimuma i da trpe svi oni koji nisu hitni, čije zdravlje i potencijalna invalidnost neće doći u pitanje. Hitni slučajevi nikada neće osjetiti štrajk i oni ne treba da brinu, kao što ni današnji polusatni štrajk pacijenti nisu osjetili”, rekao je Zaid.

On je dodao da su predstavnci Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH cijelu ovu godinu potrošili na to da se napokon usvoji Zakon o reprezentativnosti, koji je, inače, trebalo da prođe zakonsku proceduru još prije dvije godine.

“Taj zakon treba da prepozna aktuelnu tematiku, treba da prepozna doktorski sindikat onako kako on to  zaslužuje, da se to sve desi u četvrtak, da ga Federalna vlada usvoji, uputi na parlament u hitnoj ili skraćenoj proceduri i da to bude usvojeno najkasnije u prvoj sedmici oktobra. Time će ova neujednačenost, gdje je naš sindikat na jednom dijelu teritorije Federacije reprezentativan, a na drugom ne, biti poništena”, dodao je Zaid.

On je podsjetio da su doktori medicine i stomatologije u maju održali proteste.

“Tada smo imali javnu riječ federalnog premijera Novalića. On je tada javno rekao da će se u roku od dva mjeseca Zakon o reprezentativnosti naći pred federalnim parlamentarcima. Prošlo je tri mjeseca, a zakon se još nije našao na parlamentu. Parlament zasjeda sutra i prekosutra, dakle ni sada se neće naći, ali Federalna vlada u četvrtak ima priliku da to jednom za svagda ispravi, da usvoji zakon i pošalje ga na parlament u skraćenoj proceduri”, zaključio je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision