Subota, 27. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Februara. 2021. Zanimljivosti
Sigurno niste znali da je MAK baš toliko zdrav – Evo kako ga možete konzumirati

Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta, ali mnogi ne razmišljaju o njegovim ljekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opija koji se iz njega ekstrahira i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mezopotamije, gdje je korišten u medicinske svrhe, ali i kao “biljka veselja”.

Narodni liječnici preporučuju ga za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želudcu. Upućeni tvrde da je prava raznica antioksidansa koji organizam štite od upala i malignih oboljenja.

Sjeme maka veoma je bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u staničnim membranama biljaka i sudjeluje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su topivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, zaštititi krvožilni sustav, regulira krvni tlak i zgrušavanje krvi. Djelotvorna je i u liječenju kožnih oboljenja.

Oleinska kiselina nije esencijalna, nego monozasićena iz grupe omega 9, a organizam ju može djelimično sintetizirati. Istraživanja su otkrila da sprječava nastanak karcinoma na razini gena. Takođe, čuva i krvni sistem od oštećenja.

Mak sadrži i omega 3 masne kiseline koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. Magnezijum sudjeluje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink usklađuje enzime zaslužne za stvaranje i pokretljivost sperme. Kalijum je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju krvožilnih oboljenja.

Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utječu na bolji rad probavnih organa. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje.

Od sjemena maka proizvodi se izvanredno ulje koje je dobra zamjena za maslinovo. Jestivo je, a dobija se hladnim cijeđenjem sirovog sjemena. Mak koji se prodaje u prehrambenim objektima ne sadrži alkaloide (stvaraju ovisnost), jer je sjeme osušeno, pa slabo djeluje na nervni sistem.

Mak s bananom i grožđicama

Sameljite 100 g maka, najbolje svježeg, pa dodajte 50 g grožđica, kašiku meda, sok pola limuna, 400 g buče (bundeve) isječene na kockice, jednu zgnječenu bananu i prstohvat metvice. Sve sastojke dobro izmješajte i poslužite odmah.

Izvor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision