Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Senator Chris Murphy za CNN: U BiH je danas gore nego što je bilo nakon rata

Američki senator Chris Murphy koji trenutno boravi u posjeti BiH gostovao je na CNN-u te je u razgovoru sa Cristiane Amanpour komentirao i stanje u našoj zemlji.

Ovaj demokrata smatra da je ovo vrijeme kada su mnogi zabrinuti za BiH i da je ta poruka poslana svim političkim liderima uključujući i Milorada Dodika.“Ovo je vrlo zabrinjavajuće vrijeme za BiH i znam da je pažnja svijeta trenutno s pravom usmjerena na Ukrajinu, ali kako se Putin vraća da izvede korner, on će tražiti druga mjesta da pokuša da ostvari pobjede. A jedna od njih bi mogla biti i BiH”, rekao je senator Murphy CNN-u.

Smatra da je danas stanje krhkije nego što je bilo nakon rata.

“Imate srpskog lidera, člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji prijeti da će se povući iz vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije što bi lako moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u nasilje. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu”, istakao je Murphy.

Kazao je i kako je grupa senatora koji su posjetili našu zemlju danas, prenijela poruku političarima da treba da sjednu i pronađu put do funkcionalne federalne države.

Za Srbiju je rekao kako joj neutralnost u vanjskoj politici neće pomoći te da se Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije mora odlučiti na pridruživanje u sankcijama koje je EU uvela Rusiji ukoliko želi biti dio evropske porodice.Podsjećamo da su danas članovi Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a Chris Murphy, Jeanne Shaheen, Thom Thillis i Michael Murphy stigli u posjetu Bosni i Hercegovini i tom prilikom održali više sastanaka tokom kojih su naglasili kako će Senat izvijestiti o važnosti kontinuiranog angažmana američke administracije u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision