Subota, 28. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
SDA u klin, HDZ u ploču: Čavara podsjetio partnere šta im treba prije imenovanja Vlade FBiH
Lider HDZ-a Dragan Čović je, naime, nakon tog sastanka rekao kako je, kada je državni nivo u pitanju, potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore kako bi izašli iz ovog “ćorsokaka” u kojem se BiH nalazi proteklih godinu dana. Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je dogovoreno da će se određeni problemi promptno rješavati u narednom periodu.

Sam Izetbegović bio je dan kasnije optimističniji najavivši da će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kada je riječ o deblokadi rada institucija BiH.

Čavara, koji je također prisustvovao navedenom sastanku u izjavi za RTV Herceg-Bosna, “spustio je loptu” podsjetivši da se fomiranje nove Vlade FBiH neće desiti bez izmjene Izbornog zakona. Naravno po ukusu stranke kojoj pripada.

Foto: T.S./Klix.baFoto: T.S./Klix.ba

“Izborni zakon je prevažan nama u HNS-u. Rekli smo da je provedba presuda Ustavnog suda prethodno pitanje koje bi trebali riješiti u uspostavi pravne države. Spominjali smo pitanje legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda pa tako i Hrvata, ali nikakvih konkretnih dogovora po tom pitanju nije bilo“, rekao je Čavara dodajući kako je dogovoreno da HDZ BiH i HNS uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji uključuje Predsjedništvo BiH, Domove naroda i Grad Mostar.

Upravo zbog ove činjenice mogao bi se dodatno zakomplicirati proces formiranja i državne vlasti, budući da je SDA do sada formiranje vlasti na entitetskom i državnom nivou vidjela kao sistem spojenih posuda.

Dodatno ulje na vatru je HDZ-ov novi/stari zahtjev da se ponovo otvori pitanje izbora članova Predsjedništva, zbog slučaja “Željko Komšić”, kao i samog Doma naroda PSBiH.

“Mi prvo moramo uspostaviti pravnu državu. Teško je bilo tvrditi postoji li ona – ili ne postoji, ali ukoliko su rezultati izbora i sami izbori bili provedeni po Izbornom zakonu koji nije u skladu s Ustavom BiH to nam onda pokazuje da imamo situaciju koja nije u skladu s Ustavom BiH.Voljom Bošnjaka izabrana su dva bošnjačka člana u tročlanom Predsjedništvu; na mjestu hrvatskog člana bošnjački je predstavnik što je paradoksalno i neprihvatljivo hrvatskom narodu. Mi u takvom okolnostima ne možemo ići u sljedeći izborni ciklus jer bi to bilo suludo i samoubilački”, naglasio je Čavara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision